2010. november 23., kedd

Adventi naptár
Nagy örömömre, egyre több anyukának (sorstársamnak) jut eszébe, hogy gyermekét, (gyermekeit) saját készítésű adventi naptárral lepje meg.
Különböző fórumokon találkozhatunk ötletes megoldásokkal, nekem mégis a régi, jól bevált maradt a nyerő, amit évekkel ezelőtt még Áginál láttam, és egy kicsit újragondolva, átalakítva készítek el évről-évre, a lányok legnagyobb örömére...
Több bejegyzésemben tettem már említést a WC-papírgurigák gyűjtésére, aminek felhasználásával most készíthetünk egy nagyon egyszerű, és mutatós naptárat, ki-ki a saját ízlése, igénye, színvilága szerint...

A guriga gyűjtés (bármilyen ami papír gurigán van, legyen az ragasztó, vagy kéztörlő tekercs) nem csak ilyenkor advent tájékán érdemes, hanem az év többi napján is, mert rengeteg (ötlet) lehetőség lakozik benne.
Nekem erre a célra, van egy külön dobozom amibe gyűjtögetem, de valahogy soha nincs tele, mert a lányok is szívesen alkotnak belőle, és bevallom így szűk körben, hogy nálunk bizony jócskán jön az utánpótlás, amit én egy cseppet sem bánok, sőt kimondottan örülök neki, ha megint kifogyott a tekercs...

Időm még lenne bőven (vagy mégse?) hogy elkészítsem a naptárakat, én mégis hamarabb elkezdtem az idei sorozatgyártást, amit tegnap éjszaka sikerült is befejeznem.
Ma pedig felkerült minden az eredeti helyére, mivel a ház is karácsonyi díszbe öltözik erre a valamivel több mint egy hónapra.
Karácsonyi hangulatom még nincs, de alakulófélben vagyok úgy, ahogy minden más, a környezetemben...

Nem is szaporítom tovább a szót , gyorsan a lényegre térek, de előtte még egy rövidke megjegyzést szeretnék írni!
Senki ne riasszon vissza a guriganaptár készítésétől, hogy nincs, vagy nem talál ilyen csomagolóanyagot, mit amilyenbe a miénk készült, mert ez a része is könnyen áthidalható, de azért súgok egy kicsit...

Én a virágpiacon tudtam beszerezni (ahogy minden évben teszem a többi apróbb csetresszel együtt) és azt is elárulom, hogy ha este 6 ra mentek ki akkor "csak" 500 ft a belépő és lássuk be sokkal jobban hangzik mint a 2000 ft-os! Természetesen jobban felszerel virágboltokba is kapható (készülj fel, mert biztos drágább) az egyébként sem olcsó kategóriás csomagolópapír, de mindenki megnyugtatására közlöm, hogy 20m! van benne ami évekig használható úgy, hogy annál szebb, minél többször volt meggyűrve (használva) a felülete.
Én, tavaly is ilyenbe csomagoltam a karácsonyi ajándékokat, amit egyszerűen, összekötöztem mint egy batyut, majd ezek a csomagolóanyagok szépen vissza lettek tekerve és tudtam dolgozni vele még most is! Több színben kapható, a pinken keresztül, a zöldön, bronzon át a klasszikus hagyományos színekig... Ha esetleg valakinek még-sincs lehetősége arra, hogy ellátogasson a virágpiacra, az se búsuljon, mert számára is van egy jó hírem! Nagyon szép darabokat lehet készíteni hagyományos krepp-papírokból is... Most majd csak az arany változatát mutatom be, ami nekem egyébként nagyon tetszik, és nem mellékesen minden papírírószer boltban kapható, vagy esetleg nagyobb bevásárlóközpontokban (én is ott vettem)


Ennek a gurigás Adventi naptárnak az elkészítése, még kézügyességet se nagyon igényel, tehát ez sem lehet a kifogásokat kereső indok...

A naptárak belsejébe amolyan "utalványokat" tettem, amik papírfecnikre lettek felírva, így nem olvadoznak az édességek sem egy hónapon keresztül...
Az utalványoknak egy része teljesen hétköznapi dolog, amire kevés időnk, vagy a lányok közti viták miatt nem kerül sor, ilyen például:

-ma Te vagy a főnök
-a vetítőgépet Te kezelheted (csak és kizárólag)
-kérhetsz még egy esti mesét (ezek napi váltásba mennek)
-de ilyen a "nyúzás" utalvány is, amit az apjuknál tudnak beváltani...


Idén készítettem először a lányoknak különböző színű naptárt, amit a nappali és konyha közötti részen helyeztem el.
Szerencsére sikerült vita nélkül eldönteniük, kinek melyik lesz a színe, így Lucám marad a hagyományos pirosnál, míg Zsófikám az aranyat választotta. (szarka ez a lány mindig is tudtam)


szükséges alapanyagok:


WC papírgurigák :)

-szaloncukorhoz egész -kis csomagocskákhoz, felezve, negyedelve
(ez a gazdaságosabb, ha nincs megfelelő mennyiségünk)
-szaloncukorhoz ragasztó -egyszerű 1 rétegű fehér (LIDL) szalvéta -kötözőzsinór -csomagoló(krepp)papír -ja, és olló
:)

Minden szaloncukorhoz egy darab szalvétát számoljunk, ez kerül fel rá teljes hosszában, és ettől rövidebb arányban a csomagolópapír...
(én a 17x20 cm-t használtam a csomagolópapírnál)

A kis csomagokat egyszerűen összekötöztem (előtte beleraktam az utalványokat) mint egy kis batyut, és már kész is!

A lányok majd kiugrottak a bőrükből mikor meglátták az első darabokat, csak azt tudnám, hogy mivel tartom vissza őket még egy hétig, hogy ne bontogassák ki a naptárjukat.
Az biztos, hogy nem készítek nekik egy adventi naptárig visszaszámoló naptárt!
:)

Végezetül, hogy addig se unatkozzunk, a macskáknak is sikerült megfelelő játékot készítenem, amit ők nagyon élveznek míg, én már kevésbé...Nektek milyen lesz az idei Adventi naptáratok?

9 megjegyzés:

 1. Szia,

  gyönyörűek lettek, mint mindig és nagyon klassz a két szín! Nem csodálom, hogy nem bírsz a csajokkal! :)
  Puszi
  Krisz

  VálaszTörlés
 2. Gyönyörűek!! A macsekot páros lábbal dobnám ki :-))! Ó Móni minden évben megállapítom, hogy a gurigásnál praktikusabb megoldás kevés létezik. A kicsiké nálunk is alakulóban van, Hannának viszont valami teljesen mást készítek végül. Azért egy két ötletet (diavetítő kezelése és nyúzás, te vagy a főnök stb) biztosan átveszek tőled. Meg persze lesz benne a jó kis olajos masszázs kupon is. Ez utóbbinak én is örülnék :-)

  Virágpiacozás élmény volt veled és függő lettem.

  Puszi
  Ági

  VálaszTörlés
 3. Ez nagyon jó ötlet! Ügyes guriga felhasználás. Bevallom én is gyűjtögetős vagyok... szegény férjem, mielőtt valamit kidob, mindig megkérdezi: ez még kell?
  A mi adventi naptárunk a tavalyi lesz frissítve, de hamar előkeresem és idén is bemutatom, az is sk gyártmány.

  VálaszTörlés
 4. Ági!

  Egy jó masszázs rám is rám-férne a tegnapi nap után...
  Ha minden igaz, holnap megint megyek virágpiacra, előrendeléseket felveszek!
  :)

  Marika!

  Csodaszép lett a tiétek is (megnéztem)
  ;)

  VálaszTörlés
 5. Hát, én éppen idén nem fogok nekik készíteni. Pedig van jópár gurigám. :) Igaz, nem feltétlenül erre gyűjtöttem, várat is lehet csinálni belőlük!:)
  Nekem az ilyennel csak az a bajom, hoyg tényleg meg kell csinálni előre, ehhez viszont túl ötlettelen vagyok. Tavaly a zoknis megoldás nagyon jó volt, mert utolsó pillanatban is beléjük csempészhettem valamit. Tudom, lehet dorgálni miatta, de tényleg nagy dolog nekem kitalálni előre, hoyg mi kerüljön bele. Most rénszarvasok lesznek spárgán, mindegyiken kis zsebecske és (irul-pirul) de biztos lesz megint alkalom, amikor előző este teszem csak bele a meglepit.
  A tieid csodásan néznek ki, gyönyörűek. És csak csodállak! Még amiatt is, hoyg eltűröd a macskákat a házban. :D:D:D
  Puszillak sokszor!!!

  VálaszTörlés
 6. Szuper ötlet és még gyönyörű is:)
  Megfogadtam a tanácsot,h gyűjtögessek,úh már csak alkotni kell...

  VálaszTörlés
 7. BOLDOG SZÜLINAPOT A LÁNYOKNAK!!!!!!!
  MÁR NAGYON VÁROM A BESZÁMOLÓT TŐLED IS!!!:)
  PUSZILUNK:):):)

  VálaszTörlés
 8. Edith!

  A buli már megvolt, és írtam is róla a "három nap és három éjjel 2 rész" bejegyzésemnél!
  :)
  Köszönöm a köszöntést a lányok nevében is!

  puszilunk benneteket,
  Móni

  VálaszTörlés
 9. Utólagosan Nagyon Boldog szülinapot a lányoknak:D:D
  puszika

  VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails