2013. február 7., csütörtök

Azt tudtad, hogy...

Arra gondoltam, hogy indítok egy rovatot, amiben olyan hasznos háztartási információkat gyűjtök össze, amit sokan tudnak, tudunk, mégis időről-időre, nem árt felfrissíteni tudásunkat, vagy átadni tapaszatalatainkat a fiatalabb generációnak.
Pont úgy mint anyáink, nagyanyáink tették, csak más, modernebb formában...
Nem az észosztásra törekszem, továbbra sem lesznek  a témában napi bejegyzések, okosságok, viszont ha már csak egy embernek segít, akár egy régi, szép emlék felidézésében, -már megérte.
Szerintem, ez lányaimnak is jól-jön majd, amikor visszaemlékeznek majd arra, hogy -anya ezt, vagy azt, hogyan is csinálta...
-mert, ha nem is blogot írni, de számítógépet használni biztos fognak.


Nagy kedvencem: az ecet.
Talán ez az, amit már 10 éve használok nem csak étkezési célzattal a háztartásban. Akkoriban még nem volt ilyen, öko-bio "divat" viszont, voltak emlékeim nagyanyámtól...
-aki nem-csak ablaktisztításhoz használta.
Így, miután hasztalanul költöttünk rengeteg pénzt, különböző kőápolószerekre, kemikáliákra végső elkeseredésemben nyúltam az ecetért.
Eleinte voltak csatáink a használatával kapcsolatban. Gábor nem szereti, nehezen viselte a szagát.
Most írhatnám azt is, hogy kénytelen volt megszokni, mert nem hagytam magam olyan könnyen lebeszélni, de nem teszem. A lényeg, hogy csatát megnyertem! Az a pár perc, amíg elillannak a sokak-által kiállhatatlan szagok, meg igazán elviselhető, legfeljebb egy szellőztetéssel is beljebb vagyunk...
-mert mint szagtalanító: közömbösíti a kellemetlen illatanyagokat (cigaretta, hal, fokhagyma, odakozmált ételek)
-mert, folttisztító: makacs foltok (tinta, vörösbor)
-mert, nem csak vízkőoldó, hanem  penészölő
-mert, tökéletes szőnyegtisztító, atkaölő, mellesleg nem csak a szőnyeg színét frissíti fel, hanem még a molylepkéket is távol-tartja.

Most  lett talán a legaktuálisabb, hogy leesett a hó...
-mert, az utak sózása miatt a csizmákon sólerakódások, kicsapódások keletkeznek, amit ecettel könnyen tisztíthatunk, 2in1 mert a bőrt is ápolja.
Nálunk még a lányok velúr csizmáit, cipőit is ezzel szoktam leápolni, felélénkíteni a színeket.

Mosószert, öblítést, mint általános tisztítószert gondolom tudjuk...
-viszont azt, hogy a durva tapintású törölköző ismét a régi fényében tündököl, ha néhány percre ecetes vízben áztatod, majd mosógépbe téve szokásos módon kimosod?


Kép forrása innen


10 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jó, hogy ilyenekről is írni fogsz! Biztosan lesz néhány hozzászólás, ami neked is újdonság lesz!
    Az ecetes takarításkor tegyél egy kis citromlevet is bele, az valamennyire semlegesíti az erős ecet illatot.

    VálaszTörlés
  2. Támogatom az ötletet! :D
    Nem értem miért nem szeretik sokan az ecet illatá(?)t....szerintem sokkal elviselhetőbb,mint a domestot,hypo és társaik.
    Már mondtál is újdonságot nekem.
    A bőr csizma tisztítását.Így mostantól ezzel ápolom majd! :)

    VálaszTörlés
  3. De jó, már is okosabb lettem ;) A törölközőt ki is próbálom.. mert hiába a drága mosószer, sajnos használat alatt durvává válik az anyaga.Köszönöm :)

    VálaszTörlés
  4. Ez nagyon jó, Móni!:)
    Rögtön ki is egészíteném az én ecetes "tudományaimmal":
    - ha ecetes vízzel öblítöd le a hajat, puha, selymes lesz, és nem kócolódik. (Régebb, otthon, amikor nem volt mindig kéznél esővíz, csak kútvíz, ezt muzáj volt alkalmazni, különben 3 nap alatt sem fésülték ki a hajamat.)
    - egyenlő arányban öszevegyített víz, ecet és olaj a legtökéletesebb bútorápoló. Minden Prontót lepipál. Csak utána jó alaposan ki kell fényesíteni, hogy ne hagyjon nyomokat.

    VálaszTörlés
  5. Jó ötlet az új rovat!
    és én már elég jól ismerem az ecet iránti rajongásodat, van amit át is vettem tőled. A szagát sajnos én sem bírom de tűröm.
    Jut eszembe. Azt tudtad, hogy az autóra jégoldó se kell, mert egy virág-spricnibe fele ecet-fele víz keverékét teszem és simán leoldja a szélvédőről a jeget. Mondjuk nálatok garázsban áll az autó télen (is), így nem releváns, de hátha valakinek jól jött ez a plusz ecetes infó.
    Ölelés
    Ági

    VálaszTörlés
  6. Én is nagy batátságban vagyok az ecettel, öblítőnek használom, meg a fürdőben. Jó ez a rovat,várom a többit is!:-)

    VálaszTörlés
  7. Nekem is nagyon tetszik az ötlet, és várom a hasonló posztokat!!!

    VálaszTörlés
  8. Ági, ezt igazán nem tudtam, és nagyon hálás vagyok érte. Nálunk van autó garázsban, de kettő nem fér be, sajnos.:P És az anyém van kinn, ezért aztán már küszködtem néhányszor a tél folyamán a bafagyott ablakkal. Van ilyen spriccelő szerem, meg általában egy lepedővel letakarom a szélvédőt, de tutti épp akkor felejtem el ezt este megtenni, amikor éjszaka nagy fagy lesz. Szóval, hálásan köszönöm a tippet, kipróbálom hamarosan.

    Móni, azt elfelejtettem írni, hogy amiket te írtál is nagyon jók: a csizmák megtakarítása ecetes vízzel nekem is teljesen új volt.

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm mindenkinek a hozzászólását.
    Örülök, hogy tetszik nektek a kezdeményezésem, már csak azért, mert így is megoszthatjuk egymással a tapasztalatainkat!

    :)

    VálaszTörlés
  10. Ez a rovat egy remek ötlet! :) Én például a mosogatógépbe öblítőfolyadéknak ecetet teszek. :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails