2015. január 20., kedd

Transfertálás

Mint korábban is írtam, megtaláltam azt az új hobbit, amiben  az utóbbi időben kiteljesülhetek. Maga a technika pofonegyszerű, ráadásul kevésbé időigényes, gyors, és látványos. Nem kell hozzá komoly beruházás. Ez aztán a nekem való!
Eleinte, csak fekete-fehérben nyomattam, majd egy hirtelen ötlettől vezérelve, áttértem a színes transfertálásra. Nyomtatóm ugyan nincs hozzá, de minek is kellene? A közelünkben, profi módon megoldják helyettem, így nekem "csak" a megfelelő minta kiválasztásával kell foglalkoznom... -ami bőven elég. Rengeteg képet töltöttem már le a printerest-ről, ami az egyik legtökéletesebb forrás.
A képek kiválasztásánál már komoly segítségeim is vannak a lányok személyében, akik saját ízlésüknek megfelelően válogatnak saját munkájukhoz is. Gyakran meglepnek jobbnál jobb gondolataikkal, amit ezzel a technikával lehetne elkészíteni, dekorálni. Nem volt kérdés ezután, hogy karácsonyra készülődvén, nem csak a tanároknak, hanem a szülőknek is ilyen ajándékokkal készülnek a gyerekek. Még szép, hogy most is konyharuhában gondolkodtam, hiszen azt származástól, vallástól függetlenül, minden háztartásban használnak. Az IKEA legegyszerűbb, piros szélű, konyharuhájából, gyorsan be is szereztünk 70 db-ot, amiből egy darab nem sok, annyi se maradt.
A nagy napon, Lucáék osztálya lelkesen fogadott, mikor elmondtam és megmutattam a gyerekeknek, mi célból érkeztem. A látottakat, varázslásnak nevezték, engem meg boszorkának, hogy ilyeneket is tudok. Azt, hogy egyből a legnehezebb mintát kapták kezdésnek, már nem is említettem, de minek is stresszeltem volna szegénykéket. Nekem volt időm megtanulni és kidolgozni a technikát, így nekik már csak az utasításaim szerint kellett elkészíteni a hibátlan darabokat...
Nekem viszont a tanári kar ajándék készítése jutott. Próbáltam változatos, egyénre szabott mintákkal díszíteni a konyharuhákat, amik között akadt párperces, és pepecselősebb, "lassabban" haladós is.

Ezek a madarak a fényképezésnél kimaradtak, de ez egy gyorsabb és nagyon látványos, éles-kontúros darab.

 5 perces cukorkapálcika
 a hóemberes is gyorsabban haladós


Végére a nagy kedvenceiemet hagytam, pedig ők a lassabban haladósak...
Transfertechnikáról röviden:
Mi szükséges hozzá?

-elősorban, lézernyomtatóval kinyomtatott kép (amennyiben szöveg is van rajta, ne felejtsük el tükrözni a képet)
-anyag, amire transfertálni szeretnénk
-kanál
-felvivő anyag: ami lehet: 100% illóolaj, lakklemosó, higító, de a legjobb szerintem az Almawin
-cellux, vagy maszkoló szalag
-fültisztító pálcika

A kinyomtatott képet megfordítjuk és a mintás részét, celluxal, vagy más ragasztóval rögzítjuk az anyaghoz. Ez azért szükséges, hogy ne mozduljon el a kép. 
A felvivő anyagba belemártjuk a fültisztító pálcikát és bekenjük a mintát. Csak a mintát! A többit felesleges, ha nincs rajta átmásolandó kép...
Az olajokkal csínján kell bánni, nem kell belőle egyszerre sok, mert akkor túl gyorsan kioldja a festéket a képből és elfolyik, esetleg maszatos lesz. Inkább többször, de kevesebbet tegyünk rá! Ezután megfogjuk a kanalat és az alsó, domború ajlával, elkezdjük finoman bedörzsölni az anyagba, a képre kent olajat. Amennyiben illóolajat haszálunk, vigyázzunk, mert az gyorsabban szárad, így akkor egyszerre, csak kisebb felületet kenjünk. A kanalas dörzsölést pedig egészen addig végezzük, amíg a minta át nem megy az anyagra.
Ugye milyen egyszerű?
Amennyiben ti is kedvetkaptatok, csak bátran fogjatok hozzá,  próbáljátok ki!




8 megjegyzés:

  1. Ez nagyon szuper! Én meg drága pénzért vettem a vasalhatós papírt, mikor itt az olcsóbb megoldás.
    Közben pedig az jutott eszembe, hogy annak idején, még gyerekkoromban valamit mi is csináltunk így, csak még az nem ugrott be, hogy mit. Az alumínium kanálra (másféle nem volt jó), az olajra és a dörzsölésre emlékszem. Most villant be, ahogy olvastam. Hátha eszembe jut. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezután tessék magadnak elkészíteni!!! Van a facebookon egy zárt csoport, ahol rengeteg képet és további infót, inspirációt találsz a felhasználással kapcsolatban.
      Üveg, fa, vászon, gyakorlatilag bárhová alkalmazható...
      Az egésznek a nyomtató (lézer) a lényege! Fekete-fehérben nekem jó az itthoni, színesben viszont üzletben nyomtatok! Próbáld ki! ;)

      Törlés
    2. A tesómnak épp ma említettelek, és ő tudta a választ: Hímzett terítőre tettük az üres anyagot, és az alumínium kanál átvitte a mintát. Így nem kellett drukkoltatni. Jelentkeztem a csoportba. Lehet, hogy buta kérdés: egy papírt csak egyszer lehet használni, vagy többször? :)

      Törlés
    3. A képet szerintem csak egyszer tudod felhasználni, mert másodszor, már nem lesz olyan éles és tiszta, mert nincs benne annyi festék.
      A lányok próbálták, de nem volt jó a végeredmény...
      Örülök, hogy a csoportban vagy!!! :D
      Jó munkát!

      Törlés
  2. Akárhányszor betérek hozzád, mindig meg tudsz lepni valamivel :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyitott vagyok az új dolgokra, főleg, ha ennyire gyors és látványos a végeredmény...
      ;)
      Hidd el, érdemes kipróbálni! Meglátod majd, az első sikerélmény után, függő leszel!
      :D

      Törlés
  3. Nagyon klassz! Mosás teszt volt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszta! Egy rontottat még hypóztam is... meg-se moccant a minta rajta! :D

      Törlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails