2010. június 19., szombat

Szil -szál szalmaszál,
-merre jár a Pál?


Nem tervezzük meg előre a másnapi programot, az időjárástól tesszük függővé az aktuális útvonalat.

Így esett választásunk Bözödújfalura, az elárasztott falura, és ha már arra járunk akkor a szalmakalap múzeumot se hagyhatjuk ki.

Az elárasztott falu egyetlen megmaradt templomtornya árválkodott a vízben...

- a domboldalban fekvő temető mellett haladtunk el, miközben a lányok folyamatos kérdéseire próbáltunk számukra is érthető magyarázatot adni a látottakra...


Az emlék háznál sírástól elcsukló hangon olvastuk a megemlékezés sorait...

Utunkat folytattuk Kőrispatak felé, ám az aprócska lengő híd megállásra késztetett minket.
Nem tudtuk kihagyni a lehetőséget, hogy egyszer ne menjünk végig rajta, az ide-oda billegő, himbálózó hídon, ami a mai napig segíti a közlekedést a pici patak felett. (lehet hogy néha nem is olyan kicsi)

Miközben a Szalmakalap múzeum felé döcögtünk autónkkal azon tanakodtunk, hogy milyen nyitva tartás, tárlatvezető fogad minket, vagy a helyi kocsmába kell majd érdeklődnünk, jeleznünk, hogy megszeretnénk nézni a ritka gyűjteményt?
A múzeum "nyitva" volt, voltak látogatók (szintén Magyarok)

Lajos a múzeum kezelője, tárlatvezetője, mindenese,tulajdonosa, az udvaron felállított nyitott műhelyben a szalma fonás fortélyaiba próbált bevezetni minket kezdésképp, egyszerű kis gyűrű készítéséhez...

Már az első pár mozdulat után elveszítettük a fonalat, akarom mondani a szalmát...

Száj tátva hallgattuk a sokszor humorral megtűzdelt történeteket, amik nem csak a szalmakalapokról, hanem az udvaron kiállított kövekről is szóltak, amiket a természet csiszolt és faragott több évtizeden keresztül.

A múzeum nyitva tartásával kapcsolatba sokat nem tévedtünk, mikor megláttuk a kiírást, miszerint:A múzeum egész évben látogatható.

Ha zárva van, a kisüzletben vagy a kocsmában kell érdeklődni, ahonnan értesítik az illetékes személyeket.


Parajdra visszavezető utunkat másik irányból tettük meg, néha úttalan utakon, de barátságos apró falvakon vitt keresztül utunk.


A tájak szépségével nem tudunk betelni, folyamatosan rácsodálkozunk a körül-ölelő festői környezetre.


Az este hátralévő részét ismételten strandolással töltöttük, annyi változással, hogy Zsófikám hallani se akart a sós fürdőről, míg helyette Luca (némi bíztatásra) gyógyítgatta sebeit...

5 megjegyzés:

 1. Hát, mi még sosem jutottunk el a szalmakalap-múzeumba, éppen azért mert mindig féltünk a 30 km-es "úttalan úttól", amit Farkaslaka felől kell megtenni.:) De, gondolom, bözöd felől sem lehet jobb az út!:)

  VálaszTörlés
 2. Jo kis kirandulast tettetek ujra,nagyon jo lehet szamotolkra a nyaralas,annyi sok helyre mentek es sok dolgot lattok,de igy a jo es igy a szep,klasz lehetett a szalmakalap gyar mi meg nem is hallottunk rola pedig itt lakunk,tovabbi szep napokat es jo kirandulast kivanunk nektek

  VálaszTörlés
 3. Hova vagytok eltunve csajok,haza jotettek mar a kirandulasrol,adjatok valami hirt magatokrol.pusizka

  VálaszTörlés
 4. Tovább, tovább! :)
  Remélem, ti is szerencsésden megérkeztetek!:)
  Puszillak:)

  VálaszTörlés
 5. Izabella!

  Nem tudlak elérni, nem tudom mi történt!

  VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails