2012. december 12., szerda

Dolgozni tilos, ülni muszáj csak, hogy tudd, holnap mihez tartsd magad!

Luca-napja - Luca széke. Mára a legtöbb fejben szinte ennyi maradt csak az egykori szokáshalmazból, ami december 13-hoz kötődött. Pedig a tollaspogácsa, az asszonyi munkatilalom vagy éppen a vénlánygúnyolás legalább ilyen izgalmas hagyományok.

Abban semmi meglepő és újdonság nincs, hogy a karácsonyi ünnepkör ezen napjához is ugyanúgy köthető vallásos okfejtés, mint pogány helyi hagyományok, és természetesen ezekben némi közös szál is felfedezhető. Vegyük például a dátumot! Szent Lucia napját mély tisztelet övezte Itáliában, Luca napját pedig, ami inkább a démoni erőket jelenítette meg, szintén fontosnak tartották Európa hozzánk közelebb eső térségében. Tudnunk kell azt is, hogy a Gergely naptár bevezetése előtt a téli napforduló pontosan december 13-ra esett. Ha hozzátesszük, hogy latinul a fény lux, már körvonalazódik is a szóban forgó nap fontossága: az év leghosszabb éjszakája ez, amikor az árnyékvilág teremtményei a felszínre törhetnek, ám az éj elmúltával a fény győzedelmeskedik, s lassú, de biztos gyarapodásnak indul. A napfordulók ünneplése és a napistenek kultusza egyébként olyan ókori népeknél alakult ki, ahol áttértek a szoláris időszámításra.

 Lucabúza

A Luca-naphoz a sötét oldalba való belefeledkezés mellett számos praktikus hagyományt is köthetünk, ilyen többek között a lucabúza vetése. Ezen a napon kis tálkába búzát szórt a háziasszony, amit karácsony napjáig öntözgetett, s minél magasabbra hajtott ki addigra, annál bővebb termést jövendölt a következő évre. Gyakran gyertyát, mécsest helyeztek a kihajtott fű közé, s ha a láng szinte alig pislákolt át a sűrűségen, vidámság lett úrrá a házon. A besózott, félbevágott hagymák (összesen tizenkét fél) levet eresztettek, s ennek bősége mutatta meg, az elkövetkezendő év egyes hónapjaiban mennyi csapadékra számíthatnak a földeken, de a jövő évi időjárásra az innentől számított tizenkét nap megfigyelése is hasznos információkkal szolgált.


Dolgozni tilos, ülni muszájVégül pedig egy jó hír az asszonyoknak. Ha megvédtük magunkat a rontástól, ha csíráztatni kezdtük a lucabúzát és bezsebeltük a kotyolás nyújtotta előnyöket, végre megpihenhetünk. És kell is pihennünk, ugyanis a biztosított sok tojás még nem elég, a háziasszonynak is be kell segíteni, hogy a tyúkok jó kotlósok is legyenek, ezért egykor hasznosnak tartották, ha az asszony sokat ült ezen a napon. De nem ez volt az egyetlen asszonyi előírás: említettük, hogy már évszázadokkal ezelőtt is hagyományosan munkát tiltó napként tartották számon Luca napját, ami a magyar néphagyományban is erősen élt. Tilos volt ilyenkor minden asszonyi tevékenység, így például a mosás, befőzés, kenyérsütés, de még a párolás is. Akit pedig Luca tilalomszegésen kapott, akár kővé is válhatott.
forrás 

Szinte látom magam-előtt, hogy milyen jó napom lesz holnap!
:)

6 megjegyzés:

  1. Éljen a Luca nap!:-))))

    VálaszTörlés
  2. Tanulni sem lehet? :)))

    VálaszTörlés
  3. Jajj nekem.. holnapra egy rakás mindent terveztem magamnak, mert úgy tűnik még jelenleg, hogy végre szabadnapom lesz. Lehet, hogy be kell vállalnom a megtorlást...
    És még micsoda Luca-nap lesz nálatok. :)

    VálaszTörlés
  4. Mi holnap pogácsát sütünk. Az egyikbe pénzérmét rejtünk el. Aki ráharap állítólag szerencsés lesz:-)))Viszont régen a lányok 12 gombócot is készítettek, mindegyikbe egy fiú nevét rejtették. Amelyik gombóc először feljött a gyöngyöző vízben, azt felnyitották és akinek a neve benne volt az lett a jóslat szerint a férje. (Mondjuk ezt mi kihagyjuk, mert semmilyen formában nem aktuális:-)))De búzát tervezünk csíráztatni. Örs fantáziáját leginkább az a magyarázat ragadta meg, hogy Luca székén állva észre lehetett venni a boszorkányokat, állítólag:-))

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails