2010. augusztus 6., péntek

"kaprosleves"



Egy kissé eltűntem az utóbbi napokban, aminek több oka is van, hogy csak egy párat említsek...
Elsősorban lustaság miatt hanyagoltam a blogomat, de mentségemre legyen, hogy addig is a lányok szórakoztatása és elmaradt háztartási munkáim töltötték ki napjaimat.
Az egyik "fontos" háztartási-munkám, a zöld fűszernövények felaprítása és fagyasztása volt.
Családunk minden tagja szereti a kapros és petrezselymes ételeket, ezért nálunk ezekből télvíz idején (is) ipari mennyiség fogy.
Legtöbbször már májusba elkezdem feltölteni a fagyasztót, de az idei esős időszakok, majd nyaralások ezt nem tették lehetővé.
Szombaton a közeli piacra mentünk, beszerezni a tökéletes alapanyagokat.
Jelen esetben számomra a tökéletességet, a homok és vízmentes,
(makulátlanul tiszta) friss növények jelentik, mert azokat -mosás nélkül- tudom lefagyasztani, és akkor nem ragadnak össze, szépen,-pergőssé fagynak...
Összesen 70! csokorra valót találtunk, ennek tartósítása várt rám, pontosabban, amibe a család apraja, nagyja is besegített!

Pár hónappal ezelőtt sikerült beszereznem egy aprítógépet, aminek a tesztelését már alig vártam, hiszen eredetileg pont az ilyen fűszernövények aprítására való.
Tavaly még órákig tartott amíg a petrezselymet hagyományos módon felaprítottam, vagy a kaprokat (ollóval) felvágtam, de ez már a múlté, mert a kisgép mint egy álom, olyan sebesen végezte el az aprítást!

Azóta "közkívánatra" főztem is a család egyik kedvenc levesét a "kaproslevest" amit barátaink is csak így emlegetnek.

Ezt a levest először ebbe az étterembe ettem először -ahová abban az időben rendszeresen jártunk- és az alapanyagokból, ízvilágból kiindulva raktam-össze az én levesemet, némi változtatásokkal amiből a gombát kihagytam, de az eredeti levesben az is megtalálható.
Nagyon kiadós, ízletes, aminek a Móni-féle változatát, receptjét itt most közzé is teszem többek kérésére, bár azt hiszem, hogy a többi családi kedvenc-ételeink is megérdemelnék, hogy önálló blogot nyissak nekik valamikor a közeljövőben...

Arányokat nem írok, mert mindenki a saját családja befogadóképességéhez, (edénye) méretéhez igazíthatja az alapanyagok mennyiségét.

Hozzávalók:

-bármilyen hús (én borjúból, vagy pulyka felső-combból szoktam, de lehet sertés is ízlés szerint) most pulyka comb volt itthon, de készítettem már pulyka zúzából is, aminek előkészítése egy kicsivel több időt vett igénybe...
-babérlevél, pirospaprika, só
-leveszöldség -sárga, fehér répa (gyökér) zeller
-paprika, paradicsom (1-1 db)
-pár nagyobb fej hagyma, fokhagyma 2-3 gerezd
-krumpli
-zöldbab, üveges, vagy fagyasztott (sárga)
-tejföl, liszt, picike mustár


Hagyományos módon készítünk egy pörköltalapot.erre már biztos mindenkinek megvan a saját, jól bevált módszere, receptje...
(hagyma, hús, paprika, paradicsom, só, pirospaprika)
Én a pörkölt alapot is jó sok hagymával kezdem el, az adja meg az igazi ízét.
Majd mikor félig megfőtt a pörkölt alapunk, felengedjük vízzel és adjuk hozzá a feldarabolt (aprított, kockázott) leveszöldségeket-szeretem a zellert is egészen apróra felkockázni, mert így nagyobb az esély arra, hogy a gyerekek "észrevétlenül" bekapják mint, ha nagyobb akkor kipiszkálják a tányérjukból-és főzzük tovább, majd az ízesítését, sózását pótoljuk, esetleg rakhatunk bele egy marhaleves kockát is, de ezt én csak a legritkább esetben szoktam.
Mikor a zöldségek is majdnem megfőttek adjuk hozzá a megtisztított kockára vágott krumplit és a zöldbabot, ezzel fokozzuk (dúsítjuk) az addig is finom ízű levesünket, majd a végén a tejfölt egy kevéske liszttel és mustárral (picike cukorral, de ez el is hagyható) összekeverem és hozzáadom a leveshez, majd megszórom kaporral (ebből aztán gazdagon teszek bele)
Felfőzöm és kész is van a garantáltan kiadós, ízletes leves.

Friss kenyérrel tálaljuk!


Jó étvágyat kívánok!

Most, hogy blogomat új-ruhába öltöztettem, végképp ellentmondásosnak tűnik az első szembeötlő látvány, miszerint mit keresnek ceruzák, egy tál leves társaságában?
A kép megtévesztő is lehet, de egyenlőre, nem gasztroblogra specializálódtam!

:)

8 megjegyzés:

  1. Sziasztok!
    De jo olvasni rolatok ujra.
    Mar hianyoltunk nagyon titeket.
    Jo kis recept ez lehet hogy ki is probalom,de jo hogy mostmar geped is van es nem te kell a kezeddel folvagd a dolgokat.
    Biztosan a csajok is imadjak a veled toltott ,keszitettet dolgokat.
    Nagyon jol nez ki a leves.puszika

    VálaszTörlés
  2. Szia Móni,

    örülök, h nem egy újabb betegség miatt "tűntél" el! :) Én is sokszor lefagyasztom a fűszernövényeket, de ahogy te is említetted, nálunk el is fogy elég hamar. pl. petrezselyem már nincs is. :( Azt kérdezzem, hogy milyen gép az aprítód, mert én nem csak a macerát nem szeretem az aprítással, hanem azt sem, hogy folyton hozzátapad a kezemhez... Arról nem is beszélve, mennyi időt elvesz.

    Nagyon szép lett a blog új ruhája, látni, hogy sok szó esik a kreatív hobbijaitokról. :) És kedves a fényképed is. :) Na, nem dícsérlek tovább, a végén még csöpögni fog a blogod. :P Pedig a leveses tál is gyönyörű...

    Kellemes hétvégét kívánok Nektek!

    Puszi.
    Vivien

    VálaszTörlés
  3. Szia Móni!

    Jelentem, a levesed mind egy cseppig elfogyott itthon is. Ma pedig Zoltán 30 csokor petrezselyemmel és kaporral tért haza, ahogyan azt "parancsoltam" neki, így hamarosan bekopogtatnék az aprítógépért. Ha nem vagy otthon akkor a saját kis Braunommal csinálom.
    Blog köntösödről meg már nem tudok újat mondani. Eredeti és kreatív, pont amilyen te is vagy!

    Puszi
    Ági

    VálaszTörlés
  4. Szia Vivien!

    Az aprítóm egy nagyon egyszerű kisgép, amit a Lidlbe vettem még valamikor nyár elején, talán 2-3 ezerért, de már most azt kell mondjam, bőven megérte az árát!
    Tudatosan soha nem kerestem volna, de akkor valahogy megakadt a szemem rajta és nem tudtam otthagyni...
    Szerintem nagyobb bevásárlóközpontokban is lehet kapni hasonló árfekvésű, remek kis gépeket.
    Alkalomadtán nézd meg, hátha...

    Köszönöm a kedves szavakat, a blogomon még van mit javítani, de egyenlőre ez is elegendő volt az én kapacitásomnak!
    :)

    VálaszTörlés
  5. Szia Móni!

    Nekem is tetszik ez az új köntös.
    De az igazsághoz hozzá tartozik,hogy tetszett, hogy eddig megnyitáskor a két angyalkám drága pofikája mosolygott rám azonnal, ami bearanyozta a napomat. (De nem baj, most egy másodpercel később fogja bearanyozni. Mert kb. ennyi idő mire oda ér a tekintetem a köv. képhez.)Szeretlek olvasni Móni, csak így tovább!!!!
    Puszi mindenkinek

    VálaszTörlés
  6. Enikő!

    Köszönöm, de még "dolgozom az ügyön" mivel róluk szólna a blogom...
    :)))

    Puszi nektek is!

    VálaszTörlés
  7. Köszi, Móni, akkor ezek szerint egy "átlagos" aprítóval is elérem a kívánt eredményt. :) Remélem, kellemesen telt a hétvége!? Esetleg valami új játékot is felfedeztél? Tényleg, pl. a köves memorit is szabadalmaztathatnád... :)

    Puszi.
    Vivien

    VálaszTörlés
  8. Szia,

    a "kaprosleves" nagyon finom!!! :)
    Tetszik a régi- új blog, szuper lett szerintem!
    A lányokról a képet imádom, olyan helyen van nálam is, ahol napjában többször látom őket. Megnéztem újra a Magellán adását, már a neten is fent van, amiben szerepelnek a csajok!!!
    Puszi
    K.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails