2011. július 21., csütörtök

Iskola /táska kérdés


Eddig érthető okok miatt, nagyon nem is foglalkoztam a dologgal, mert ugye akárhogy is vesszük, van rá még 1 bő évem, de a véletlennek köszönhetően találtam magam a minap szemben ezzel az eddig olyan egyszerűnek gondolt kérdéssel...
Történ ugyanis, hogy nővérem kisebbik nagylánya nálunk töltötte a napot / a Móni-táborról majd később írok/ és az esti fuvarozást magunkra vállalva szállítottuk haza, összekötve kellemest, a hasznossal...
Imádnak a lányaim, a tőlük jóval nagyobb unokatestvéreiknél vendégeskedni, és mint minden ismeretlen helyen az újdonságnak számító játékokkal játszani.
Most is mint mindig, nem is volt semmi gond, míg Lucám szeme meg nem akadt egy bizonyos iskolatáskán...
Na, attól a perctől kezdve mondogatni kezdte, /folyamatosan zümmögött a fülembe/hogy Ő is ilyen iskolatáskát szeretne...

Azt nem tudom, hogy azért mert tegnap olyan őszies időjárásban volt részünk, vagy azért mert beleültette azt a bizonyos bogarat a fülembe, de nézegetni kezdtem iskolatáskákat az interneten.
Első nekifutásra azt hiszem sokkot kaptam, amikor a hőn áhított iskolatáska árát megláttam.
Azzal is teljesen tisztában vagyok, hogy a nővérem nem egy vagyont fizetett az 5! évvel ezelőtt beszerzett darabért, de , ha kimatekozom, és megközelítőleg csak a felével kell számolnom, és azt visszaszoroznom rögtön két gyermekem számával, akkor is szép kis összeget kapok.
Na, ez volt az a nem várt pillanat, ami elindított bennem egy gondolatmenetet és kezdtem el magam jobban beleásni az iskolatáska témába, ami nem, hogy segített, de jobban belezavart az egészbe...
-mert kínálat az van!
Honnan tudja azt előre egy /tapasztalatlan/szülő, hogy mekkora táskára lesz szüksége egy gyereknek teszem azt 2-3 év múlva.
Esetleg minden évben táskacsere, de ki bírja azt anyagilag?
Mi a helyes megoldás, ti hogyan, mi alapján mérlegeltetek?

Örülnék, ha megosztanátok velem tapasztalataitokat, hátha másoknak is tudnánk segíteni eligazodni, az iskolatáska választásban!

17 megjegyzés:

  1. Szép a táska, amin a lányok szeme megakadt, bár nekem fiaim vannak és más színekben gondolkoz(t)unk, de 1 év távlatából mondhatom, nincs szükség ekkora kiadásra! Mi tavaly vettünk Bencének (és rögtön Csengernek is, de ő erről nem tud, jól eldugtam addig míg szüksége lesz rá), úgy 10 ezer forintért. Tökéletesen bírta a kiképzést, egy jó átmosás után várja a szeptembert. Egyébként fontos, hogy nagy legyen, időnként sok mindent kell elbírnia, de (legalábbis a Radnótiban) ki kell belőle pakolni reggel, berakni a szekrénybe, majd délután elő, belepakolás, és irány haza. Nincs a pad mellett, hogy lépten-nyomon valaki óhatatlanul belerug, rálép ... stb.
    Szerintem elég jó ergonómiailag is megfelelő táskákat készítenek megfizethető áron, és jó hogy időben nézelődsz, mert ha nem szezonjában veszed, meg (majd ha lecseng a mostani iskola kezdés), akkor akár ezreket is spórolhatsz!

    Abszolút jó a felvetésed!:)

    VálaszTörlés
  2. A lanyok csak nem islkolaba keszulnek.Meg tul korai lenne,nagyon klasz taska,hat ne meg nem tudom hogy mekkora kenne de az ovissal is megvoltam akadva vegul jo valasztas volt mert bele fert kaja,viz,es tej ,,meg a kifkli is amit ott kaptak.Na de az iskolas taska meg tavol all tollem.puszika

    VálaszTörlés
  3. Valóban nagy gond minden szülőnek, amikor a csemete iskolába kerül, hát még ott, ahol kettő is van. Rengeteg mindenre van szükség, árban határ a csillagos ég.Nem egyszerű a választás, hisz gondoskodnak arról, hogy mindenféle "divatos" dologgal csalogassák a gyermekeket. Még egy egyszerű tolltartóból is ezerféle a választék. Az én lányom együtt ment az unokámmal vásárolni, de előtte megbeszélték, hogy sok minden kell és nem lehet mindent megvenni, csak azért, mert esetleg a barátjának is olyan van.Szerencsére belátó és figyel arra, hogy anyának egyedül nincs mindenre pénze.És itt esik a szülő a csapdába.Semmi sem úgy készül, hogy évekig kitartson valami. Jó esetben kibír 2 évet. Az a táska jó, amiben több rekesz van, könyveknek, füzeteknek, esetleg még apróbb kincsek is beleférjenek. Az oldalán jó, ha van kis zseb, bérletnek, papírzsepinek. De a legfőbb ok, ne legyen nagyon nehéz és jól feküdjön a hátán.Úgyis nehéz lesz, bár ezt iskolája válogatja, mert pl. az én unokám csak azt hozta haza, amiben még volt házi feladat, mert délután esetleg nem sikerült befejezni. Ja, és a tolltartót, mert azt minden nap át kell nézni, mert a ceruzák nagyon gyorsan kopnak, főleg az első időben. Jó, ha ebből / ceruza, színes / mindig van otthon tartalékba

    VálaszTörlés
  4. Glória: Már a méreteknél elakadtam, mert kérdés az, hogy mi számít nagy méretűnek...
    Merev, vagy puha fala legyen?
    Na, nem ebben a méregdrága táskában gondolkozom, de az is érdekelne, hogy iskolatáska + tornazsák, vagy minden belefér a táskába...
    Igazad van, mert Gábor is pont azt mondta, hogy vegyük meg az idén a táskákat!
    :)))

    Izabella: Szerencsére még van időnk, egyenlőre "csak" tapasztalatokat gyűjtök!:)

    Fáni: A divat az, aminek legkevésbé sem szeretnék bedőlni, főleg, hogy lányokról van szó, akik percenként változtatnak elképzelésükön, de fontosnak tartom azt, hogy tetsszen nekik,hiszen mégiscsak nagy mérföldkő lesz az életükben!
    :)))
    Köszi a ceruzás ötletet is, megjegyzem magamnak!

    VálaszTörlés
  5. Móni, hát nagy!:)
    Sok-sok könyv és füzet férjen bele. Annyira legyen nagy, hogy beleférjen a füzettartó box is (nagyon praktikus dolog, hogy ne gyűrődjenek a füzetek). Most gondolkodom rajta, hogy veszek egy A4 méretűt is a puha könyveknek, dossziéknak, mert hiába vigyázott tá a fiú, óhatatlanul gyűrődnek, viseltesek lesznek. Tornazsák mindenképpen kell! (külön)
    A tolltartóval várjál, mert ott lehet, hogy lesz kívánsága a tanítónéninek. (nálunk volt, és bevált az általa ajánlott forma).
    Ami még fontos a jó hegyező és a jó minőségű ceruzák, de azzal is várhatsz az iskolakezdésig, viszont akkor érdemes betankolni belőle!
    (és felcímkézni rá a gyerkőc nevét!)

    Hú, ez kimeríthetetlen téma!?

    VálaszTörlés
  6. Mónika, majd az itt összeszedegetett infókat egy bejegyzésben a saját tapasztalatokkal közkinccsé tehetnéd, mert bár még nem a jövő évben, de utána, bizony ez vár ránk is, és rettegek az áraktól :-(

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jó témát hoztál fel, gyűjtöm az infókat tőled, igaz nálunk is csak jövőre lesz aktuális az iskolatéma.
    :-)

    VálaszTörlés
  8. Móni!

    Nekem egy fontos követelménynek kellett megfelelnie a táskának: gurulós legyen, azaz ne csak a hátán tudja vinni a megpakolt táskát, henem egy mozdulattal átalakítva gurulós bőröndkévé. A mintánál Hanna már nem akart rózsaszínűt mert kislányosnak tartotta. Egy év alatt még sokat változik a lányaid ízlése is és lehet, hogy kiszeretnek a táskából és beleszeretnek egy másikba. :-)
    (igaz ilyet nem láttam itthon, mi a franciaországi vakáció idején vettük nem is sok pénzért..)

    Ági

    VálaszTörlés
  9. Glória: Látod, mennyi jó ötletet adtál, most például a ceruzákkal.Tényleg kimeríthetetlen téma!
    :)

    Cilee: OK! jövőre visszatérek rá! :)

    Hucsill: Erre van a blog! Üdv nálam! :)

    Ági: Legközelebb megnézem és térjünk vissza személyesen is a témára.

    VálaszTörlés
  10. Addig is itt egy kép és hozzá a szöveg, hátha ötletet ad másnak is meg neked is.
    http://hannaeszternoemi.blogspot.com/2010/08/de-konnyu-az-iskolataska.html

    puszi
    Ági

    VálaszTörlés
  11. Addig is itt egy kép és hozzá a szöveg, hátha ötletet ad másnak is meg neked is.
    http://hannaeszternoemi.blogspot.com/2010/08/de-konnyu-az-iskolataska.html

    puszi
    Ági

    VálaszTörlés
  12. Ez nekem teljesen aktuális gond. Sana barátnőinél láttam hatalmas merev táskákat és TELE VOLT MIND!!! El sem tudok a lányom hátán képzelni egy ekkora terhet. Nekünk szerencse, hogy csak hétvégén fogják hazahozni a táskát, de hát akkor is... Pont tegnap szembesültem vele, hogy horribilis áron vannak és még nem is láttam olyant, ami nekem tetszene. Ez biztosan olyan lesz, amit még én sem az interneten veszek meg.

    VálaszTörlés
  13. A jó táska követi a hát ívét, merev és a vállpántjai könnyen állíthatóak, valamint szivaccsal párnázott. A fényvisszaverők hasznosak. Nem árt, ha van rajta palacktartó az innivalónak és egy külső, cipzáros zseb a tolltartónak, papírzsepinek.

    Nem vagyok egy márkarajongó, de a nagyobbik fiamnak egy Samsonite iskolatáskát vettünk meg, mert meglátta a kirakatban és odáig volt érte. Ilyesmi: Sammsonite Sammies, csak zöld és állatok vannak rajta. A fazonja tökéletesen bevált és a minősége nagyon jó.

    Ezt a táskát hetedikig örömmel használta a fiam. Bizony! Nem változott az ízlése és nem ment tönkre a táska sem. A táska nincs 1 kiló és ez a beletöltött könyvek függvényében szintén nem mindegy. Mondjuk a férjem nem örült, amikor meglátta, hogy 25e Ft volt, de utólag ő is azt mondja, hogy messze megérte az árát.

    Ebben az évben azonban félév tájékán már nem bírta a gyűrődést és az egyik csatja eltört, amikor kitömte a hetedikes könyvekkel. Amíg megjavították vettünk neki egy másik puha iskolás hátizsákot ugyanabban a boltban (mert ragaszkodott hozzá). Mivel ez nagyobb, azóta is ezt hordja, de a másik táskán a cipész simán cserélte a csatokat (a jót is, hogy egyforma legyen) egy ezresért. Csak az új nagyobb, jobban beleférnek a könyvek, és inkább ezt hordja már. És nem azért nem kapott új táskát, mert gonoszak vagyunk és nem kaphatott volna újat, hanem mert nagyon szerette a régit.

    A kisebbiknek viszont szerintem kevesebb, mint 10e Ft-ba került a táskája és a linzi toys'r'usban vettük két évvel azelőtt, hogy iskolás akart lenni. Szintén könnyű, kicsit mélyebb (szélesség x magasság x mélység, mint a szekrénynél) és keskenyebb, mint a bátyjáé, de a zsebek ugyanúgy vannak rajta és fényvisszaverő csík is. Ez kék és egy autó van rajta, de nem pókember, verdák vagy más könnyen elfelejthető figura. Viszont egy csattal záródik, amit zárás előtt villogásra lehet kapcsolni, mint egy bicajos hátsólámpát. És kaptunk hozzá tornazsákot, tolltartót és kulacsot is. Bár egyiket se használjuk, mert az iskolának egyentornazsákja van és a régi tolltartóját akarta használni, amit az utazásokra kapott szép ceruzákkal régebben.

    Szóval az árán nem múlik, de szerintem nem árt megbízható helyen vásárolni. És ha nem szeptemberre kell, akkor olcsóbb is. Szerintem érdemes megnézni a bécsi toys'r'usban. Lánytáskákból is hatalmas választékuk van és most megint akciós: Toys'r'us: Schulranzen. :o)

    VálaszTörlés
  14. A kérdésedre még: egyértelműen külön tornazsák. Ha a teremben öltöznek, akkor azért, hogy mindent megtaláljanak, ha az öltözőben, akkor pedig mindenképpen valamiben oda kell vinniük. :o)

    A merev táskákat nem lehet a mosógépbe préselni, de szappanos vízzel és ronggyal tisztára moshatóak. Ezzel kapcsolatosan lehet, hogy most kegyetlen leszek, de én világos és rózsaszín táskát nem vennék, mert baromi ronda koszosan.

    A tolltartókkal kapcsolatban nálunk egyértelműen az egyterű vált be és nem a tűzködős. A ceruzakészlet legyen max. 12 db-os, de a fő színekből (piros, kék, zöld, sárga) tegyünk mellé plusz egyet. Elsőben a tollat és a radírt tiltják. Nálunk benne lehetett a tolltartóban, de íráson tilos használni. Matekon viszont igen és ha önállóan rajzoltak, akkor is.

    Én a háromszögletű, pöttyözött faber castel ceruzákat (színes és 2b-s grafit) vettem meg és egész évben kitartanak. Mivel rá lehet írni a nevet alkesz filccel, így ha a padtárs haza is viszi, előbb-utóbb visszakerült.

    Postairón is kell, ebből én egyszerre hármat teszek a tolltartóba, mert nagyon fogy.

    A hegyezőből is jó minőségűt kell venni, a legtöbb maped és a faber castel hegyezők egyaránt jó minőségűek. A tolltartóba minél kisebbet, de tartályosat érdemes tenni, hogy ne kelljen a ceruzákkal a padok között lavírozni a kukáig (láttam egy ronda ceruzabalesetet a tévében). Otthonra pedig nem árt vagy egy elektromos hegyező, vagy egy jó tekerős. :o) Legalább hetente érdemes a ceruzákat újrahegyezni és ha kell pótolni, cserélni. A ceruzának két centivel ki kell lógni a kicsi markából, hogy szépen tudjon vele írni.

    A ceruzákra visszatérve, a grafitokból és a postaironokból mindig legyen tartalék 3-3 db, mert egyrészt a padtársaknál ragadhat, másrészt tényleg nagyon sokat használják és gyorsan fogy.

    A festékesdobozokat már most jó végigpróbálni, mert a sünis például baromi halványan fog, nem szokták a tanárnénik szeretni. Erős színű márkát keressetek és jegyezzétek meg! :o)

    A kivágnivalókra még jó szolgálatot tesz egy papírvágó szerkentyű, mindegy, hogy vonalzó és sniccer, vagy fényképvágó, csak férjen bele egy A4-es lap.

    A füzet és könyvborító papír viszont nagyon felesleges! A mai könyvek külseje ízléses és dekoratív, azonkívül a gyerek könnyebben megkeresi, mint az egyformába tekert könyveket. Nálunk külön kérik is a tanárnénik, hogy csak egy nejlonborítóba legyenek vignettával, hogy ha felmutatja a sajátját, a gyerekek mindjárt tudják, melyik könyvről van szó. A füzetekre lehet kapni bebújtatóst, a könyvekre meg azt, amin két ragasztócsík van. Így bármelyik könyvre ráméretezhetőek.

    Ha eszembe jut még valami, megírom. :o)

    VálaszTörlés
  15. Névtelen17:16

    Szia!
    Hasonló cipőben járok, mint ti! Az én ikreim is jövőre kezdik az iskolát így örülök, hogy előjött ez a kimeríthetetlen téma az iskolatáskákról. Nagy a dilemma, hogy melyik típus a jó melyik fér bele a költségvetésbe... Eddig is szívesen olvastam a bejegyzéseid és most meg is köszönöm, hogy ezt a témát felvettetd. A többiek hozzászólásából én is tanulok majd!
    Csilla

    VálaszTörlés
  16. Kriszta!
    Nem egyszerű a döntés az biztos! :)

    Altair!
    Köszi a rengeteg hasznos ötletet, infót!
    :D

    Csilla!
    Eszembe jutott egy régi mondás...
    Okos ember más kárán,
    buta ember sajátján, TANUL!
    :)
    És ez milyen igaz is!
    :D

    VálaszTörlés
  17. Szia Móni!

    Mi kb. másfél hónapja vettük meg Zita iskolatáskáját.

    Tapasztalataink:
    A táskát mindenféleképpen fel kell próbálni, más fazon jó az alacsony és más a magas gyerekeknek. Zita legfontosabb szempontja az volt, hogy könnyű legyen, így a gurulós táskák hamar kiestek, de úgy is autóval fogunk iskolába járni, kapuig kísérjük, nagyon minimális az a táv (két osztályteremnyi hossz), amit cipelnie kell.
    Mivel alacsony, kényelmesebb viselet volt neki az a fazon, amelybe vízszintesen lehet a könyveket betenni és vastag hátpántú. Belülről két részes, elől van egy közepes zsebe, azon pedig egy kisebb rekesz, az oldalán kulacstartó, és nagyon csajos.
    Ez egy viszonylag olcsóbb fazon volt, 8-9 ezer között volt az ára + tornazsák, tolltartó és uzsonnás táska. Ha jól emlékszem 15 ezer volt a vége.
    Szerintem ez egy közepes méretű táska, de még így is hatalmasnak tűnik a hátán.

    Én kb. két évben gondolkodok, hiszen addigra a testfelépítése és az ízlése is bőven változik majd. Talán ki is bír annyit, bár különböző fórumok hozzászólásai alapján nem fog :-(

    A lányaid által kinézett táskához hasonló http://divat-ruha.vatera.hu/kiegeszitok_kellekek/taska/iskolataska_tornazsak/hama_iskolataska_szett_lovacska_1469016547.html
    a pirexben több színben is kapható. Zitának ezeket is megmutattam, kipróbálta őket, de neki nem tetszettek.

    Érdekesség, hogy a barátnőmék szintén körbejárták a témát, és végül ők is ennél a márkánál és fazonnál kötöttek ki, mert a kislánynak szintén ez volt a legkényelmesebb.

    Hogy jól döntöttünk-e?
    Majd a gyakorlatban kiderül :-)

    Üdv.:

    Csilla

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails