2011. április 20., szerda
Sós linzer
Már régóta tartozom ezzel a roppant egyszerű sós-sütemény receptemmel, de valahogy ezidáig kimaradt, amit tulajdonképpen nem is értek, hogy miért, mert a gyerekek nagy kedvence.
Nekünk a sajtos, napraforgó, szezám és tökmagos a jolly joker.
Idáig bárki megkóstolta ezt a sós roppanós linzert, kivétel nélkül elkérték a receptjét.
Számunkra a Pavlova torta az édesség, sütemény, aminek elkészítését már tökélyre fejlesztettem, igen-ám, de rengeteg tojássárgám maradt meg egy-egy sütés után, amit kidobni sajnáltam, ezért a fagyasztóba landolt.
Vártam a tuti receptre, hátha valamibe jó lesz...
Tavaly, lányaim szülinapján, mikor a barátnőm nálunk volt az előkészületekben segédkezni, neki jutott az eszébe ez az egyszerű és számára már évek-óta alkalmazott tojássárgás /újra/hasznosítás, a sós linzer készítése.
Azóta megállás nélkül, különböző íz /mag/variációkkal készítettem már el, és garantáltan mondhatom /írhatom/ ezt elrontani nem lehet!
Igaz, karácsonykor egy kissé meglódult a sószóró a kezemben, de ez az aprócska "hiba" legalább a folyadék-utánpótlásban vette ki fontos szerepét.
Azóta, mielőtt a tojássárgákat beletenném, megkóstolom a tésztáját, mert tényleg csak ízlés dolga, ki mennyit tesz bele...
Most, hogy húsvét közeleg, egy kis játékot vittünk a lányokkal linzereinkbe, és így születtek meg a nem mindennapi nyuszi, bárány, madár /csibe/ formájú sós vendégváró falatjaink.
A gyerekeket is nyugodtan belehet vonni a szaggatásba, díszítésbe, mialatt az anyukák nyugodtan hátradőlhetnek egy újság társaságában, mert a szorgos kis-kezek által, igazi művészalkotások kerülnek a tepsibe, onnan meg a vendégváróasztalra.
Nekünk marad bőven munka a "romok" eltakarítására!
Sós linzer
hozzávalók:
-50 dkg liszt
-30 dkg vaj (margarin)
-4 tojássárgája
-1-2 evőkanál tejföl (amennyit felvesz)
-1 dkg só (vagy ízlés szerint)
-1 egész tojás a tetejére, kenéshez
-tetejére ízlés szerint magvak: szezám, napraforgó, len, kömény, tökmag, de sajttal is érdemes kipróbálni
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzátesszük a sót, a tojássárgákat és a tejföllel összegyúrjuk. kb 0.5-07 cm vastagra nyújtjuk. Megkenjük az egész felvert tojással, majd rászórjuk a magokat.
Ezután szaggathatjuk mint a pogácsát, vagy formás-mintás, süteménykiszúróval, de lehet derelyevágóval vágni háromszögekre, csíkokra, ízlés szerint.
Sütőpapíron, előmelegített sütőben 10-15 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Friss, roppanós, omlós állagát hetekig megőrzi, elég csak letakarni
/ por és rovarmentes helyen, szekrényben ez sem szükséges/
A tökmagot aprítva lehet a tésztába és a tetejére is tenni!
Természetesen a nyúlcsalád/unk se maradhatott ki!
:)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon jól néznek ki! És milyen ügyesek a lányok! Köszi a receptet!
VálaszTörlésHegemony!
VálaszTörlésKöszönöm a lányok nevében is!
Érdemes kipróbálni.
:)
ez dejó, és aranyosak a tündérek!,
VálaszTörlésés még a konyhád is tetszik, szuper
egy pici baj csak, hogy nem lehet az első kettő hozzászólást elolvasni, mert a kisképaláírásokkal összemosódik, de ez legyen a legkisebb bibi,
Meg vagyok nyugodva.
VálaszTörlésLassan felnő a jövő cukrásznemzedéke. :)
szia
VálaszTörléshű!!nagyon szépek lettek..
ezt én is kipróbálom,ha marad tojássárgám..a Pavlov-tortát még nem merem bevállalni:)
Bogi is imád díszíteni...
Andi
Katalin!
VálaszTörlésKönnyű a sütés-főzés, ha az embernek két ilyen segítsége van!
:)
Nem tudom mi lehet a hiba, mert nálam minden rendben!
MJ!
Én is!
De azért csak lassan nőjenek!
Andi!
Próbáljátok ki, Boginak is nagyon tetszene, ráadásul az apró ujjacskák, hihetetlen tempóban képesek a magokat illesztgetni, rakosgatni!
(a szezámmagot azért a lányok is szórták)
Csinálhatod fél adaggal is, próbának az is elég...
:)
Hmm, de ínycsiklandóak!:)
VálaszTörlésRecept eltéve!:)
Edith!
VálaszTörlésNekem megtiszteltetés!
:D
Klasz a sos linzered. A csajok meg ugyesen segitenek neked mar
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
VálaszTörlés